Barbecueën: gezellig of gevaarlijk?

Een typisch zomers verschijnsel: barbecueën. Met familie en vrienden kruipen we rond de gloeiende kolen en draaien ons sateetje om en om. Lekkere hapjes, een koel drankje en goed gezelschap. Gezellig! Maar soms ook gevaarlijk, want helaas gaat er wel eens iets mis. Elk jaar moeten gemiddeld 200 mensen naar de Eerste Hulp door een ongeval met de barbecue (bron: veiligheid.nl). Naast persoonlijk letsel kunnen nog meer schades ontstaan. Welke zijn dat en wat vergoedt de verzekering?


Schade aan Bezittingen

ezittingen kunnen tijdens het barbecueën behoorlijk beschadigen. Denk aan schroeiplekken op kleding. De inboedelverzekering vergoedt de volgende schades:-
-brandschade
- gesmolten materiaal als gevolg van brand
- schroeiplekken
- rookschade
- roetschade

Schade aan zaken die niet onder de inboedel vallen, kunnen worden vergoed door de opstalverzekering. Voorbeelden hiervan zijn een schutting, een tuinhuisje of een carport. Barbecuet u bij iemand anders en krijgt u schade aan uw spullen, dan kunt u diegene aansprakelijk stellen. Was het uw eigen schuld? Dan krijgt u niets vergoed. Mocht u dit overkomen, neem dan voor de zekerheid contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Letselschade
Schade aan spullen is vervelend, maar natuurlijk is het erger als er iemand gewond raakt. De brandwondenstichting meldt dat er jaarlijks tientallen slachtoffers naar een gespecialiseerd brandwondencentrum moeten, omdat ze met spiritus de barbecue hebben aangemaakt. Als iemand gewond is, dan spreken we over letselschade. De zorgverzekering vergoedt de noodzakelijke medische zorg. Is er blijvende schade, dan kan er een beroep worden gedaan op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die schuldig is aan het ongeluk. Ook in dit geval adviseren wij u contact met ons op te nemen, zodat wij u met schuldvraag en vergoeding kunnen helpen.

Preventietips
Zoals met alle soorten schade, wordt schade door het barbecueën alleen vergoed als u er alles aan heeft gedaan om dit te voorkomen. Alleen voor onverwachte gebeurtenissen bent u verzekerd. Neem daarom de volgende maatregelen:
- houtskool of briketten: gebruik speciale aanmaakblokjes, dus nooit benzine of spiritus
- gas: zet de gasfles rechtop en steek de barbecue aan op het moment dat u het gas opendraait
- elektrisch: zet een elektrische barbecue niet in de buurt van water (let op met regen!)
- ga nooit met een brandende barbecue lopen
- plaats de barbecue op een vlakke ondergrond
- pas op met licht ontvlambare kleding
- kies een windvrije plaats om overwaaien van vonken te voorkomen

Meer tips kunt u vinden op veiligheid.nl of op brandweer.nl. Wij wensen u een fijne zomer met veel schadevrije barbecues. Mocht er toch iets gebeuren, dan kunt u natuurlijk bij ons terecht.